Kálmán Viktória

Kálmán Viktória

Gyógypedagógus, képzésben lévő család és párterapeuta

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia karán végeztem a Tanulásban akadályozottak terapeutája és Pszichopedagógia tanári szakon. Már az egyetem alatt elkezdtem dolgozni a Dzsumbuj Egyesületnél a Ferencvárosi Tanodában, ahol hátrányos helyzetű gyerekeknek segítettünk a tanulásban és mindenben, amiben tudtunk. Tanulmányaim alatt volt lehetőségem Hollandiában tanulni és szakmai gyakorlatot végezni, ahol rengeteg tapasztalatot szereztem. Az ottani, jól működő rendszerben még jobban megbizonyosodtam arról, hogy mennyire fontos a gyermeket a fejlődése érdekében rendszerben látni és megérteni, és hogy a szülőkkel való együttműködés és közös munka elengedhetetlen a siker elérése érdekében. A rendszerszemlélet, ami a család- és párterápiás munka alapja, már itt megérintett.

Tanulmányaim után sokáig dolgoztam egy speciális nevelési igényű gyerekeknek fenntartott iskolában. Az osztályomba járó gyerekek szüleivel szoros együttműködésben, közös erővel próbáltuk nevelni, megérteni és tanítani a gyerekeket. Itt közelről tapasztalhattam meg a család erejét: azt, hogy mennyire hat egy, akár csak egyetlen családtagnál felmerülő probléma is a család többi tagjára, és hogy közös erővel, a szülőkkel együttműködve, rendszerszemléletben milyen hatékonyan lehet változtatni a problémákon. A speciális nevelési igényű gyerekek, akikkel együtt dolgoztam, megtanítottak arra is, hogy az ő másságuk ugyanolyan, mint bármelyikünk mássága. Ha megértjük, hogy a másik milyen „szűrőn” keresztül, hogyan értelmezi a világot, akkor eljuthatunk hozzá és megérthetjük őt.

A családterápia így szépen lassan bekúszott az életembe, és mai napig jó érzéssel nézek vissza az útra, amin idáig eljutottam. Szakmai tanulmányaim során az önismeret nagy hangsúllyal volt jelen, a pszichodráma képzésbe is belekóstoltam, amiből sok tapasztalatot merítek a mai napig. Végül a Magyar Családterápiás Egyesületnél végeztem és a pár és családterápia lett a szakmai életem fő iránya; mai napig ezt a tudásomat próbálom mélyíteni. Ebben sokat segít a közös munka a különböző problémákkal küzdő párokkal és családokkal: úgy érzem, a terápiás munka során én is mindig tanulok valamit, hiszen nem csak én hatok a hozzám fordulókra, hanem ők is hatnak rám.

Közös Lépés