Gyermek – és serdülőkonzultáció, szülőkonzultáció

A családban vagy a gyermek környezetében lévő változások, események erős hatással lehetnek a gyermekekre, viselkedési és testi problémákat okozva. Előfordulhat, hogy a szülő úgy érzi, hogy nem tudja a fellépő nehézségeket egyedül megoldani. Ebben az esetben javasolt külső segítséget igénybe venni.

A pszichológussal való munka során változatos diagnosztikai eszközöket használunk és főként non-verbális eszközökkel (szabad játék, rajzolás, alkotás, bábjáték, mese) dolgozunk. Ezek a tevékenységek lehetőséget biztosítanak a gyermek számára a problémáinak és érzéseinek a kifejezésére, ezáltal hozzáférhetővé és feldolgozhatóvá válnak a nehézségek.

Amennyiben szükséges, egyéb szakember (pl.: pszichiáter, gyógypedagógus, mozgásterapeuta, orvos, szociális munkás) bevonását kezdeményezzük a gyermekkel folyó munka során. Rendszerszemléletben gondolkodunk, így gyermekekkel folytatott tanácsadás során szorosan együtt dolgozunk, rendszeresen konzultálunk a szülőkkel a hatékony segítségnyújtás érdekében.

Mikor ajánlott

  • nevelési kérdésekben való elbizonytalanodás, tehetetlenség
  • szorongásos panaszok (pl.: körömrágás, tic, hajtépés, kényszer, fóbia)
  • magatartási és beilleszkedési problémák (pl. agresszió, túlzott félénkség, aktivitás- és figyelemzavar),
  • testi panaszok (pl.: hasfájás, vizelet és széklettartási problémák), mely szervi okokkal nem magyarázható
  • alvási problémák (pl.: elalvási vagy átalvási nehézségek, éjszakai felriadások)
  • önértékelési problémák,
  • serdülőkori nehézségek,
  • testvérféltékenység,
  • veszteségek feldolgozása (pl. válás, haláleset),
  • iskolai nehézségek, teljesítményromlás.

Fókuszban bármely olyan probléma, élethelyzeti bizonytalanság állhat, amit a kliens stresszesnek él meg, legyenek azok napi szinten jelen lévő munkahelyi vagy magánéleti kihívások, vagy egy traumatikus életesemény, veszteség, amit fel kell dolgozni. Természetesen nemcsak akut probléma, hanem a kiegyensúlyozottság és a mélyebb önismeret iránti törekvés is lehet a közös munka célja.

A pszichológiai tanácsadás kitérhet múltbeli eseményekre is, ugyanakkor a fókusz mégis azon van, amit a kliens jelenleg megtapasztal a saját életében. A jelenre koncentrálva dolgozunk tehát. Az egészségesebb pszichés működés kialakulása preventív hatású is. A tanácsadás ugyanis hozzájárul ahhoz is, hogy megelőzze a későbbiekben létrejövő elakadások kialakulásának valószínűségét, enyhítse a jövőbeli problémák mélységét azáltal, hogy a kliens új, hatékonyabb megküzdési módokat, problémamegoldást sajátít el.

Jelentkezem

A Gyermek – és serdülőkonzultáció, szülőkonzultáció tanácsadásra

Közös Lépés