Shala Aliz

Shala Aliz

Mediátor, képzésben lévő család és párterapeuta

Amikor az elmúlt húsz év során bárki megkérdezte tőlem mivel foglalkozom, azt feleltem; családi gubancokkal. Párok, családok, gyermekek életében előforduló nehéz helyzetekkel és megérintettek a történeteik. Kiemelt figyelemmel fordultam a családi problémák közepén ’üldögélő’ gyerekek felé, akik érzelmileg néha megterhelő helyzetből szemlélték; mi is történik körülöttük. Ha valaki bajba kerül, azt előbb-utóbb minden családtag megérzi. Ha mást nem is, a légkör megváltozását, a feszültséget a levegőben, az elhallgatást vagy éppen a hangos, türelmetlen felcsattanásokat mindenki érzékeli és reagál rá, ami újabb folyamatokat indít el. Végül már azt sem lehet tudni; melyik probléma kihez tartozik, és főként, hogy ki tudná helyrehozni a megromlott kapcsolatot, hogy is lehetne újraépíteni a bizalmat. Ezek az élményeim motiváltak az évek során abban, hogy a tudásomat folyamatosan bővítsem, így szélesebbre tárt objektívvel láthassak rá egy-egy igen komplex, mégis szerteágazó helyzetre, párhuzamosan pedig éveken át tartó, hosszú önismereti folyamatban vettem részt.

Szerintem a családi krízisek közül a válás az egyik legmegterhelőbb. A felek hosszas vívódáson, komoly érzelmi megterhelésen mennek keresztül, sok bizonytalanság és félelem van bennük, nem alaptalanul. 2017-től kiképzett mediátorként is dolgozom, mert a mediáció kevésbé megterhelő és elhúzódó, sokkal konstruktívabb eszközöket igénybe vevő, konszenzusra építő egyezkedési folyamat az elhúzódó bírósági eljárásnál. Szerencsésnek érzem magam, mert olyan helyen dolgozom régóta, ahol meghatározó a kliensekkel való közös munkában a rendszerszemléletű megközelítés. Idővel felmerült az a belső igényem, hogy az óvónői képesítésem és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán 1998-ban megszerzett alapdiplomám után a Magyar Családterápiás Egyesületnél képződtem. Rendszeres szupervízió mellett páros vezetéssel végzek család- és párterápiát. A közös munka során együtt kiderítjük, miként jutottak a családtagok odáig, hogy már nem tudnak önfeledten játszani, nevetni, szeretni, és mi kellene ahhoz, hogy új történet vegye kezdetét; egy a krízisben megerősödött, kreatívabb megoldásokra képes család története.

Jelenleg mentálhigiénés segítő szakember képzésben és pszichodrámán is részt veszek a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézet Továbbképző Központban.
Abban hiszek, hogy hogy mindenki számára adott a változás lehetősége, a közös munka során igyekszem értő figyelemmel hallgatni és kísérni a lépéseket a klienseim szükségleteire hangoltan. Mozaikcsaládban élek, gyermekem már egyetemista.

Foglalkozások

Család és párterápia

Mediáció

Ár

25.000 FT / alkalom

16.000 FT / 50 perc

Közös Lépés