Schuchmann Lilla

Schuchmann Lilla

Óvodapedagógus, képzésben lévő család és párterapeuta

Óvodapedagógus vagyok és képzésben lévő család- és párterapeuta. Már a főiskolai évek alatt azon gondolkoztam sokat, hogyan lehetne módszereket, eszközöket összeválogatni ahhoz, hogy a közösség és a benne élő egyén(ek) hasonlóan fontos szerepet kapjanak. Ennek gyakorlatban történő kidolgozásával teltek az első pedagógiai éveim. Ekkor még fogalmam nem volt arról, hogy van erre egy kifejezés (rendszerszemlélet), ám a szemlélet bevált: a gyerekek idővel egyre kiegyensúlyozottabbak voltak, sőt, a nagyobbak idővel értették és használták is egymás között. Az a tapasztalatom, hogy ez a fajta hozzáállás konstruktív mind az egyént, mind a közösséget tekintve.

A következő fontos lépés az volt, hogy hogyan tudunk segíteni annak a gyermeknek, aki nincs jól, ám az óvodában megtett segítő lépések és a családdal való együttműködés, egyéni megsegítés kevésnek bizonyultak. Aztán a fogadóórák 30 percei tűntek egyre inkább szűkösnek: a szülők ötleteket kértek, mit tegyenek, hogy gyermekük jobban legyen. Itt kezdtem érezni, hogy ehhez nem csak az idő kevés, a tudásom is, ám a téma nagyon érdekelt. Így találtam rá a családterápiára.

Családterapeutaként is nagyon fontosnak tartom, hogy az egyénre úgy tekintsünk, mint családjának fontos, azt alakító, befolyásoló tagjára, aki meg tudja találni a számára megfelelő megoldást, ami a családba is beilleszthető. Illetve, a családra ez ugyanígy igaz: a család/pár meg tudja találni az egyének számára is megfelelő közös megoldást.
Család- és párterápia során minden esetben partneri kapcsolatra törekszem. Hiszek abban, hogy a terapeutának nem dolga megmondani, mit (ne) tegyen a hozzá forduló család/pár, hanem minden esetben az ő feladatuk megtalálni a számukra megfelelő megoldást. Az én feladatom ezt a folyamatot kísérni, segíteni.

Foglalkozások

Ár

25.000 FT/ alkalom

Közös Lépés