Családterápia módszere

család

A család


A társadalom alapköve és életünk egyik legfontosabb színtere a család, hiszen amellett, hogy a legkorábbi, legközvetlenebb emberi kapcsolatainkat itt alakítjuk ki, személyiségünkre is nagy hatással vannak a családi közegben szerzett tapasztalatok. A család intézménye összekapcsolja az egyént a társadalommal, hiszen az alapvető értékekkel és normákkal itt ismerkedünk meg. Egy jól működő család segítségül szolgál tagjainak egyéni lehetőségeink, képességeink kibontakoztatásában és teret ad önmagunk megismeréséhez.

A család több azoknak az egymással rokonsági kapcsolatban lévő egyéneknek az összességénél, akik alkotják. Egy hierarchikusan szervezett rendszer, melynek tagjait sokrétű kapcsolatok és interakciók kötik össze, és különféle szabályok és szerepek jellemzik. A családi rendszer dinamikusan változik és fejlődik, megoldást keresve azokra a váratlan, vagy előre látható kihívásokra, melyekkel működése során szembesül.


A családterápia célja


A családterápia egy olyan pszichoterápiás irányzat, amely a családi problémákat, működési zavarokat a családi kapcsolatrendszeren keresztül közelíti meg és kezeli. A családterápia célja megszüntetni a problémákat, tüneteket, és megteremteni az egyensúlyt a családban. A családterápia hatékonyságának kulcsa a megelőzés: a nem megfelelő működéshez vezető út korrigálása, megtörése. A családterápia tehát nemcsak a már kialakult családi működési zavarokkal foglalkozik, hanem ezen zavarok, tünetek megelőzésében, soron következő generációra történő “átörökítésének” elkerülésében is segítséget nyújt. A családterápia sokkal inkább a jelenre fókuszál, mint más pszichoterápiák, ugyanakkor elismeri a múltbeli történések, kommunikációs és kapcsolati minták hatását is.


A családterápia javallatai


A családterápia hatékony segítséget nyújt:

 • párkapcsolati problémák
 • szexuális diszfunkciók
 • hűtlenség
 • bántalmazás
 • elhidegülés stb.
 • családi konfliktusok és változások (házasság, gyermek születés stb.)
 • evési zavarok, (bulimia nervosa, anorexia nervosa)
 • szorongásos gyermekkori zavarok
 • súlyos pszichoszomatikus megbetegedések
 • öngyilkossági kísérlet
 • gyászreakció
 • szenvedélybetegségek (alkoholizmus, narkománia, játékszenvedély), stb. esetén.

A családterápia tehát hatásos terápiás beavatkozás családi és párkapcsolati problémák kezelésére. Mivel azonban az egyéni kríziseknek is gyakran van családi vetülete, számos egyéni tünet kezelésében is rendkívül hatékony.


A családterápia módszere


Alkalmazható, mint önálló terápiás módszer vagy kombinálható egyéb terápiás formákkal. Használható egyik vagy másik családtag egyéni terápiájával együtt, illetve kiegészítheti az egyéni pszichoterápiát annak különböző fázisaiban. Kiemelt szerepe van a gyermek – és serdülő pszichoterápiával való kombinációnak.

A családterápián belül több családterápiás irányzat különíthető el. A családterapeuták azonban legtöbbször nem köteleződnek el teljes mértékben egyetlen módszer mellett sem, inkább több formából merítve szemléletüket és családterápiás eszköztárukat, összetett módon közelítik meg a családi problémákat. A családterápia eszköztára rendkívül gazdag és színes. A családterapeuták gyakran használnak különféle szimbolikus terápiás módszereket (szoborépítés, pszichodráma, levélírás, imagináció, rajzolás, gyurmázás stb.), illetve gyakran adnak a családnak otthoni feladatokat is.


A családterápia folyamata


 • Gyakoriság: Egy családterápiás folyamatban a család rendszeresen (kb. 2 hetente) találkozik a terapeutával.
 • Résztvevők:A terápiás alkalmakon nem minden esetben vesz részt az egész család. Az első ülésen fontos, hogy minden családtag ott legyen, aki érintett, de később, a terápia egy-egy szakaszában előfordulhat, hogy ideiglenesen a csak egyes családtagok vesznek részt (pl. csak a szülők, csak a férfiak, csak a gyerekek).
 • Terapeuta:A családokat rendszerint két családterapeuta vezeti.
 • Időtartam: Minden terápiás ülés 1,5 óra (90 perc), amelyben 1 óra után egy 10 perces szünet van. A terapeuták ekkor kimennek és megbeszélik az ülés alatt történteket: milyen következtetésekre jöttek rá, mit jeleznek vissza a családnak és milyen gyakorlatot kérnének a családtól.

 

A családterápia módszeréről, jellemzőiről és történetéről további információkat az alábbi oldalon olvashat:

www.csaladterapia.hu